Suomenlapinkoira (Finnish Lapphund)

Suomenlapinkoiran suosio on kasvanut vuosien varrella ja vuonna 2021 rekisteröitiin 1533 Suomenlapinkoiraa, joka oli toisiksi eniten koiraroduista. Vuonna 2020 Suomenlapinkoira oli kolmanneksi suosituin koirarotu Suomessa.

Suomenlapinkoira

FCI 189
Alkuperämaa: Suomi
Nimet; Suomenlapinkoira, lapinpaimenkoira, lapinkoira, lappalainen, lappari

Historia

Lapin arktisen pystykorvan tapaisen koiran arvellaan eläneen jo 7000 eKr. Suomenlapinkoiran alkuperää ei ole voitu kuitenkaan tarkoin selvittää ja oletettavaa on, että se periytyy samoista koiraroduista kuin sukulaisrotu lapinporokoira.

Suomenlapinkoiran rotumääritelmä laadittiin ensimmäisen kerran 1946 ja tällöin rodun nimi oli vielä lapinpaimenkoira. Vuonna 1967 nimi muutettiin lapinkoiraksi ja vuodesta 1993 lähtien rodun nimi on ollut virallisesti suomenlapinkoira.

Suomenlapinkoirien taustalla vaikuttavat vahvasti 1970-luvulla Peski-kennelin kasvattamat koirat.

Ulkonäkö

Suomenlapinkoira on keskikokoa hieman pienempi, pitkäkarvainen ja kokoonsa nähden voimakasrakenteinen. Korvat saavat olla pystyt tai taittokorvat. Rodulla kaikki värit ovat sallittuja, kunhan pääväri on hallitseva. Yleisimmät rodun värit ovat mustan ja ruskean eri sävyt. Myös musta vaalein merkein.

Säkäkorkeus uroksella 46-52 cm ja nartulla 41-47 cm.

Suomenlapinkoiran Luonne ja soveltuvuus

Suomenlapinkoira on luonteeltaan nöyrä, oppimushaluinen, ystävällinen, rauhallinen, rohkea ja varsin uskollinen. Sen katsotaan soveltuvat hyvin myös lapsiperheisiin. Se sopiutuu myös hyvin eri olosuhteisiin, niin kaupunkiin kuin maaseudullekin ja tarkenee ulkona kovillakin pakkasilla

Suomenlapinkoira on ystävällinen, rauhallinen, oppimishaluinen ja rohkea. Se soveltuu hyvin myös lapsiperheisiin. Sopeutuu hyvin eri olosuhteisiin niin kaupunki kuin maaseudulle.

Suomenlapinkoira on miellytämis- ja yhteistyöhaluinen, joten se on myös monipuolinen harrastuskoira ja sen kanssa voidaan harrastaa esim. Agility, tokoa tai palveluskoirakokeita. Rotua pidetään nykyisin ennen kaikkea seurakoirana, mutta jonkin verran käytetään myös sen alkuperäisessä työssä paimenkoirana.

Terveys ja turkinhoito

Suomenlapinkoira on kohtuullisen terve ja pitkäikäinen rotu ja voi elää jopa 15-vuotiaaksi.

Todettuja sairauksia:

  • Perinnöllinen silmäsairaus; verkkokalvon surkastuma ja harmaakaihi
  • Perinnöllistä lonkkavikaa
  • Epilesia
  • Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta

Suomenlapinkoiran turkki on paksuudesta huolimatta varsin helppohoitoinen. Se ei kaipaa muuta kuin säännöllistä harjaamista, jotta turkki pysyy ilmavana.

Yhteenveto Suomenlapinkoirasta

  • Nykyisin ennen kaikkea seurakoira
  • Miellyttämis- ja yhteistyöhaluinen, joten helppo kouluttaa ja tämän vuoksi myös monipuolinen harrastuskoira
  • Soveltuu lapsiperheisiin
  • Nöyrä, oppimishaluinen, ystävällinen, rauhallinen ja rohkea.
  • Sopeutuu hyvin eri olosuhteisiin
  • Turkki on helppohoitoinen paksuudesta huolimatta

Suomenlapinkoiran rotuyhdistys Lappalaiskoirat ry

Suomenlapinkoiran pennut