Artikkeli

Miksi koira nuolee tassujaan?

Miksi koira nuolee tassujaan

Kuten muutkin koiran käyttäytymiset, koirat voivat nuolla tai peruskella tassujaan useista eri syistä. Yleisimmät syyt ovat vammat, iho-ongelmat, allergiat, loiset, ruokavalio sekä ikävystyminen tai ahdistuneisuus.

On tavallista, että koirat nuolevat tassujaan ajoittain osana itsepuhdistustaan, etenkin kun ne tulevat sisälle pidemmältä lenkiltä ja käveltyään pölyisellä tai heikkaisella alustalla. Mutta jos koirasi nuolee tasasujaan säännöllisesti ja kiivaasti, on syytä epäille että jotain voi olla vialla. Tässä muutamat syyt, miksi koirat nuolevat tassujaan ja kuinka se voi vaikuttaa koirien yleiseen terveyteen.

Vammat

Tarkista tassut varmistaaksesi, ettei niissä ole vammoja, kuten viiltoja, repeytynyt kynsi, anturoiden väliin jäänyt kivi tai piikki. Varsinkin jos nuoleminen alkaa äkillisesti ja rajoittuu yhteen tassuun.

Koirasi on saattanut vahingoittaa tassuaan astumalla terävän esineen päälle, kävelemällä suolatulla tai lämpimällä jalkakäytävällä tai mehiläisen / ampiaisen pistolla. Jotkut näistä voidaan hoitaa yksinkertaisella ensiavulla, kun toiset taas voivat vaatia eläinlääkärin hoitoa.

Atooppinen Dermatiitti eli Atopia

Jos tassu ja anturat ovat kunnossa, nuoleminen voi johtua ihosairaudesta eli atopiasta. Sen aiheuttavat usein bakteeri-infektiot, allergiat tai ruokavalion yliherkkyys. Koirasi voi saada myös ihotulehduksen jos se on allerginen pihalla oleville torjunta-aineille, jäänpoistoaineille tai tietyntyyppisille ruohoille ja rikkaruohoille. Voi olla hyödyllistä puhdistaa koiran tassut aina sisälle tullessa.

Itsehoitotottumukset

Koirat eivät ehkä ole ensimmäiset eläimet, jotka tulevat mieleen kun harkitaan itsehoitoeläimiä. Koirat nuolevat usein jalkojaan, tassujaan ja häntäänsä puhdistaakseen epäpuhtaudet. Tämä on tyypillinen, terve tapa ja merkki siitä, että lemmikkisi haluaa olla puhdas (huolimatta kylpemisen aikana esiintyvistä ongelmista). Jatkuva tassun nuoleminen vaatii kuitenkin tarkempaa tarkastelua.

On myös olemassa koirarotuja mitkä tykkäävät pitää itsensä puhtaana kissojen tapaan.

Ihon ärsytys

Kuiva tai kutiseva iho on yksi yleisimmistä syistä, miksi koirasi nuolee liikaa tassujaan. Usein ympäristön allergeenit voivat aiheuttaa ihotulehdusta. Tietyt ruohokasvit, rikkakasvit ja pöly voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Muut oireet, kuten aivastelu, turvonneet silmät ja vuotava nenä osoittavat että koirallasi on allergioita.

Koiran pitäminen puhtaana voi auttaa lievittämään ympärstöallergioiden oireita. Juttele eläinlääkärisi kanssa siitä onko mahdollisesti koirasi allerginen ympäristölle.

Ruoka-allergiat

Kuten joillakin ruoka-aineallergisilla ihmisillä kurkku voi kutista, monet koiravat vastaavasti kokevat samanlaista epämukavuutta tassuissaan. Maitotuotteita, vehnää, soijaa, naudanlihaa tai kanaa sisältävät koiranruuat ja herkut voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja kehoittaa koiraasi nuolemaan tassujaan liikaa “helpottamaan kutinaa”.

Jos koirasi käyttäytyy tällä tavalla vasta aterioiden jälkeen tai teittyjen ruokien nauttamisen jälkeen, syynä voi olla ruoka-aineallergia. Jos uskot koirallasi olevan ruoka-aineallergia, ota yhteyttä eläinlääkäriisi ja hän auttaa valitsemaan lemmikillesi sopivan ruokavalion. Tarkista aina koiranruokien ja herkkujen ainesosaluettelo, jotta vältät allergeeneja.

Kipuja tai särkyjä

Koirat nuolevat usein haavojaan kivun lievittämiseksi. Koirallasi voi olla vamma, kuten pisto, viilto, purema, sisäänkasvanut kynsi tai palovamma jos koirasi nuolee samaa tassua toistuvasti.

Niveltulehdus on myös yksi tassujen nuolimisen syy. Vaikka tämä normaalisti aiheuttaa tyypillisesti kipua monilla alueilla, koirilla on tapana nuolla usein yhtä tassuistaan lievittääkseen kipua.

Tekemisen puute tai eroahdistus

Jos paras kaverisi ei nuku tai vietä päivää kanssasi, se todennäköisesti odottaa sinua palaamaan kotiin. Tekemisen puute ja eroahdistus voivat aiheuttaa koiralle haitallisia käyttäytymismalleja, kuten liiallista nuolemista, haukkumista, kaivamista ja esineiden tuhoamista.

Tarjoa koirallesi tekemistä, kun se jää yksin kotiin. Esimerkiksi Kongin käyttö on todettu auttamaan eroahdistuksessa.

Loiset

Kun koirat kulkevat maastossa nelijalkaisin, niiden tassut ovat luonnollisesti ensimmmäinen paikka, johon loiset voivat kiinnittyä. Punkit, kirput ja täit voivat ärsyttää koirasi ihoa aiheuttaen kutinaa ja nuolemista. Vaikka loiset voivat olla vain yhdessä paikkaa koiralla, eri alueiden nuoleminen ja raapiminen on yleinen merkki, että koirallasi voi olla tartunta.

Käyttäytymisongelmat

Kun kaikki terveysongelmat on suljettu pois, eläinlääkärisi voi päätellä että tassun nuoliminen johtuu koiran käyttäytymissyistä. Siihen voi vaikuttaa koiran pelko, ahdistus tai tekemisen puute.

Koiran nuoleminen on voinut alkaa tekemisen puutteen seurauksena, mutta on sitten kehittynyt käytökseksi, jota koira pitää rentouttavana tai miellyttävänä. Äärimmäisissä olosuhteissa koirallasi voi olla pakko-oireinen käyttäytyminen, joka saa sen nuolemaan tassujaan pakko-oireisesti.

Koiran huomion häiritseminen ja tassun nuolimisen keskeyttäminen muulla tekemisellä on suoraviivainen ratkaisu tassun nuolemiseen. Vie koira useammin kävelylenkeille, leiki koirasi kanssa useammin tai tarjoa leluja, jotka tarjoavat koiralle enemmän puuhaa. Koiraa ei pidä torua nuolemisesta eikä palkita herkuilla.

Harkitse uudelleentarkistusta eläinlääkärin kanssa vaihtoehtoisten syiden tai hoitojen tutkimiseksi, jos nämä toimenpiteet eivät auta. Kysyä apua myös koirien kouluttajilta tai käyttäytymisasiantuntijoilta.

Toissijaiset infektiot

Riippuen ongelman taustalla olevasta syystä, eläinlääkäri voi määrätä paikallisia kutinaa ehkäiseviä suihkeita, steroideja tulehduksen vähentämiseen, antibiootteja bakteeri-infektioihin tai sienilääkkeitä hiivatulehdusten lievittämiseksi koirasi kutinaa. Mitä nopeammin korjaat ongelman ja tunnistat sen perimmäisen syyn, sitä parempi.

On tärkeää ymmärtää, että koiran nuoleminen voi viitata terveysongelmiin ja mahdollisesti muuttua vaaralliseksi koiralle. Ole yhteydessä eläinlääkäriin syyn selvittämiseksi ja älä viivyttele, sillä tassujen toistuvasta nuolemisesta aiheutava kosteus voi johtaa sekundaariseen bakteeri- ja hiivainfektioon. Mikä taas johtaa lisääntyneeseen ärsytykseen, punoitukseen, turvotukseen ja nuolemiseen.

Bakteerien tai hiivan aiheuttamien infektioiden hallinta

Vaikka on monia syitä, miksi koirat nuolevat usein tassujaan, on aina tärkeää toimia nopeasti. Koiran liiallinen nuoleminen voi johtaa bakteeri- tai hiivainfektioon tassuissa. Nämä tekijät pahentavat tassun nuolemista ja voivat aiheuttaa tulehdusta tai punoitusta. Ota yhteyttä eläinlääkäriisi saadaksesi apua bakteerien aiheuttamien hiivatulehdusten diagnosoinnissa ja hoidossa.

Muista, että koirasi satunnainen nuoleminen on terveellistä ja saattaa jopa auttaa sen puhtaudessa. Jos kuitenkin koirasi näyttää nuolevan liikaa taassujaan, siinä tapauksessa sinun tulee käsitellä taustalla olevat huolenaiheet, jotta voit viettää vähemmän aikaa murehtimiseen ja viettää enemmän aikaa koiran kanssa.

Mitä tehdä, jos koirasi nuolee tassujaan liikaa

Jos koirasi nuolee jatkuvasti tassujaan, voit aloittaa sillä että tutkit tassut tarkasti. Tutki tassut ja anturat vieraiden esineiden, viiltojen, verenvuoden, turvotuksen ja kaiken muun oudolta näyttävän varalta. Testaa myös onko jokin kohta kosketusherkkä.

Enne kuin yrität ratkaista tassun nuolemista käyttäytymisongelmana, ole yhteydessä eläinlääkäriisi, jotta voidaan varmasti sulkea terveysongelmat pois.