Artikkeli

Koiran kynsien leikkaus ja miten leikkaan koiran kynnet helposti?

koiran kynsien leikkaus

Koirat eivät tykkää yleensä kynsien leikkaamisesta, mutta on myös yksilöitä jotka tykkäävät (onnittelut! ;)). Kaikkien koirien kynsiä ei välttämättä tarvitse leikata usein, jos ne juoksevat ja lenkkeilevät usein kovilla pinnoilla ja näin kynnet pysyvät lyhyenä. Jotkut koirat taas tarvitsevat varsinkin talvikuukausina jopa viikottain kynsien leikkuuta.

Säännöllinen koiran kynsien leikkaaminen on välttämätöntä, koska koiran kynnet voivat kasvaa umpeen ja pitkätkin kynnet aiheuttavat kävelyvaikeuksia ja muuttavat tassun asentoa. Kaikki koirat eivät välttämättä anna koskettaa tassujaan, mutta koiran kynsien leikkaamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Koiraystävällisellä lähestymisellä voit tehdä tästä rutiinitoimenpiteesti helpon kuukausittaisen prosessin.

Opeta koiralle kynsien leikkaus ja tassujen käsittelyä heti pentuna

On ihanteellistä aloittaa koiran kynsien leikkaaminen ja tassujen käsittely kun koira on vielä pentu. Sen lisäksi että opetat pentua istumaan ja pysymään paikalla, voit opettaa myös rauhoittumista kun kynsiä leikataan.

Pentu voi oppia, että kynsien leikkaaminen ei ole tuskallista tai pelottavaa jos tutustutat rauhassa pennun kaikkiin kynnenleikkauksen osiin, mukaanlukien kynsisakset ja tapa jolla kosketat pennun tassuja. Anna koirasi tutkia rauhassa kynsileikkureita ja jätä ne viakka maahan. Toimenpidettä suositellaan myös helpotettavan makupaloilla, jolla saadaan vähennettyä koiran stressiä ja palkita kynsien leikkuusta.

Näin koira yhdistää aina kynsienleikkuun palkitsemiseen ja se on hänelle mukavampaa. Tärkeää on kuitenkin palkita vain kynsienleikkuun aikana ja vaikka jokaisen kynnen välissä. Älä kuitenkaan palkitse enää kun leikkaaminen on loppunut, jotta koiralle ei muodostuisi tapaa jossa se hätiköi ja haluaa päättää kynsienleikkuun, jotta saa viimeisen makupalan.

Miksi koiran kynnet on leikattava säännöllisesti?

Liian pitkiksi kasvaneet kynnet voivat vaikuttaa vakavasti koiran tassujen asentoon, joka ajan myötä voi myös aiheuttaa niveltulehdusta tai muita nivelongelmia. Lisäksi pidemmät kynnet ovat alttiimpia murtumiselle ja kivuliaalle halkeillu. Ongelmia voi pitkien kynsien kanssa tulla myös siitä että koira voi vahingoittaa huonekaluja tai muita esineitä, sekä tietenkin raapia omistajaansa helpommin. Pienillä koirilla myös pitkät kynnet voivat tarttua helposti mattoihin yms. materiaaleihin.

koira pitkät kynnet

Vinkkejä kynsileikkurien pelon poistamiseen vanhemmilta koirilta

Kyllä, helpompi on kouluttaa pentu kynsienleikkuuseen, mutta se ei tarkoita etteikö vanhempaa koiraa voisi kouluttaa tähän myös. Uusien temppujen opettaminen vanhemmalla koiralle vie aikaa ja kärsivällisyyttä.

Sinun on käytettävä enemmän aikaa iäkkäämmän koiran kouluttamiseen. Koirasi luultavasti pelkää jo kynsisaksia, joten on tärkeää aloittaa alusta. Anna koiralle uusi alku vaihtamalla uusiin kynsileikkureihin, jotka eroavat vanhoista. Koirat voivat yhdistää vanhat kynsisakset negatiiviseen kokemukseen, joten on suositeltavaa että ne olisivat myös eri näköiset.

Iäkkäämpien koirien opettaminen ja totuttaminen uudelleen kynsien leikkaamiseen vie aikaa, joten olethan kärsivällinen!

 

Vinkkejä stressittömään kynsien leikkaamiseen

Esittele kynsileikkurit

Jotkut koirat voivat pelätä leikkureiden äänen lisäksi myös itse saksia tai niiden hajua. Siksi sinun tulee esitellä kynsisakset koirallasi, jotta hän voi tutustua niihin tarkemmin. Älä kuitenkaan painosta koiraa, jos hän ei ole sillä hetkellä kiinnostunut. Muista olla itse innostunut ja onnellinen sekä palkitse koirasi tämän aikana. Toista prosessia kerran päivässä muutaman päivän ajan. Näin koirasi alkaa yhdistämään palkinnon kynsileikkureihin. On kuitenkin tärkeää, että et hoputa tätä prosessia.

Totuta koira tassujen käsittelyyn

Jotkut koirat eivät pidä tassujen koskettelusta, mutta pienellä kärsivällisyydellä ja koulutuksella voivat tottua siihen. Silittele varovasti koiran olkapäätä ja samalla rauhoita koiraa. Kun se on rauhallinen, siirry sitten hitaasti kohti tassua. Pysy rauhallisena samalla kun puhelet koiralle rauhoittavalla äänellä, sekä silittelet koiran tassuja. Sen jälkeen koskettele ja paina hieman koiran kynsiä. Jos koira reagoi pelolla ja vetää tassujaan poispäin, lopeta. Jatka vasta sen jälkeen kun koira on taas rentoutunut. Tämä ei ole hetken prosessi ja voidaan joutua toistamaan useita kertoja, useiden päivien ajan.

Aloita hitaasti

Nyt esittelet koirasi leikkureiden hajuun ja näkymään; sinun on saatava hänet tottumaan sen ääneen. Muista, että sinun on edettävä asteittain; avaa ja sulje leikkuri vain muutaman metrin päässä koirasta. Koirasi päättää lähestyä ja tutkia äänen lähdettä. Ei haittaa, jos hän myös päättää olla tekemättä. Koska tunnet koirasi, voit nopeasti määrittää, onko hän valmis seuraavaan vaiheeseen. Jos hän ei ole, se on okei; hän tulee olemaan, mutta joku toinen päivä. Jos hän on valmis, voit tuoda koiranleikkurit lähemmäksi ja antaa hänen tottua siihen, että leikkurit ovat lähellä hänen vartaloaan.

Aloita leikkaaminen

Voit tässä vaiheessa kokeilla oletko onnistuneesti kouluttanut koirasi tottumaan kynsileikureihin. Aloita kynsien leikkaaminen kun koira on rauhoittunut ja rauhallinen. Pidä koiran tassusta kiinni ja kosketa kynsileikkurilla koiran kynttä. Jos koira ei tähän reagoi ja on asian kanssa sujut, niin voit koittaa leikata kynnen kärjestä pienen palan. Jokaisen pienen leikkaamisen jälkeen voit palkita koiran. Jos koira alkaa vaikuttamaan levottomalta jossain kohtaa, pidä tauko. Varaa myös aikaa kynsien leikkaamiseen ja muista edetä varovasti.

Viimeiset sanat

Ajan myötä koira tottuu kynsien leikkaamiseen. Jos kuitenkin koira tuntee jatkuvasti epämukavuutta kynsien leikkaamisesta koulutusmenetelmistä huolimatta, voi olla parasta kysyä apua myös eläinlääkäriltä.

Eläinlääkäri voi myös auttaa koiran kynsien leikkaamisessa tai ehdottaa myös jotain toista tapaa millä kynnet saa helposti leikattua.

Älä koskaan myöskään moiti tai rankaise koiraa kynsien leikkuun aikana, koska se vain pahentaa tilannetta ja luo koiralle enemmän ahdistusta.

Jotkut koirat voivat myös olla herkempiä kynsien leikkuulle ja näissä tapauksissa suositellaan leikkaamaan kerralla vähemmän kynnestä.

Jos satut leikkaamaan koiran kynnen liian lyhyeksi ja osut verisuoneen ja kynnestä alkaa tulemaan verta – Älä panikoi, äläkä reagoi tilanteeseen vaan siirry seuraavaan kynteen, jotta myöskään koira ei mahdollisesti reagoi asiaan ja näin siitä ei muodostu isompaa ongelmaa.

Millers Forge Koirien kynsisakset

7,90 
Monien koiraihmisten mukaan parhaat koirien kynsisakset. Millers Forge kynsisakset sopivat hyvin pienille ja keskisuurille koiraroduille.
Lisää ostoskoriin